Penne z bazyliowym pesto opruszone prażonymi pestkami dyni

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Najprostsze potrawy są najsmaczniejsze. Czy może być coś lepszego od połączenia bazylii, czosnku i parmezanu? Dla mnie nic. Najbardziej je lubię z makaronem i prażonymi chrupiącymi pestkami dyni.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bazylia świeża listki: 1 pęczek
    - czosnek ( ząbek): 2 ząbki
    - parmezan tarty: 40 dekagramów
    - orzeszki pinii: 30 dekagramów
    - oliwa z oliwek extra vergine: 60 mililitrów
    - czarny pieprz: 4 szczypty
    - opakowanie pestek dyni: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne z bazyliowym pesto opruszone prażonymi pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki bazylii wraz z orzechami pinii, tartym serem, pieprzem i pokrojonym czosnkiem umieścić w blenderze. Podczas miksowania powoli dolewać oliwę. Sos powinien mieć dość gęstą konsystencję. Gotowy sos posolić, opcjonalnie skropić sokiem z cytryny.
  • 2. Ugotować makaron al dente.
  • 3. Pestki dyni uprażyć na rozgrzanej patelni.
  • 4. Makaron wymieszać z pesto, posypać prażonymi pestkami dyni, tartym parmezanem i opcjonalnie pestkami chilii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować