Penne z bazyliowym pesto i cukinią to idealne danie dla zapracowanych! Pyszny, pożywny makaron z aromatycznym pesto i chrupiącą cukinią zachwyci smakiem każdego. No i wystarczy 30 minut by przygotować to smaczne danie!
Penne z bazyliowym pesto i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie bazyliowego pesto:
Do misy robota wrzucamy listki bazylii, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko zalewamy oliwą. Miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Cukinię kroimy w słupki lub plasterki, dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy na oliwie kilka minut w woku lub dużej patelni. Do cukinii dodajemy makaron i 4-5 łyżki bazyliowego pesto, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy ok. 5 minut. Całość posypujemy uprażonymi pestkami dyni i słonecznika i posypujemy tartym parmezanem.
Komentarze