Bardzo proste ,pyszne a przede wszystkim szybkie danie.
30 min
Składniki:
6 pomidorów malinowych
250 g penne (u mnie zwykłe i pełnoziarniste)
2 duże cebule
kilkanaście liści bazylii
5 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
200 g boczku gotowanego
łyżka masła
suszone chilli
parmezan
sól ,pieprz
Penne w sosie z pomidorów malinowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotowałem al dente w dużej ilości osolonej wody ,odcedziłem zostawiając 100 ml wody po jego ugotowaniu. Pomidory sparzyłem ,zdjąłem skórę ,wyjąłem gniazda nasienne i pokroiłem w kostkę. Boczek pokroiłem w kostkę i na maśle zrumieniłem. Cebule i czosnek drobno posiekałem ,zeszkliłem na oliwie ,dodałem boczek razem z tłuszczem powstałym podczas jego smażenia ,pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekaną papryczkę chilli (ilość zależy od preferencji smakowych). Dusiłem pod przykryciem 10 min. Doprawiłem solą i pieprzem. Po tym czasie dodałem do makaronu i wody z makaronu. Podgrzewałem na małym ogniu 5 min. Dodałem posiekaną bazylię ,wymieszałem. Podałem z tartym na dużych oczkach parmezanem.
Komentarze