Penne w sosie szpinakowym

4.48 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Pochodzę z Włoch. Pracuję w pizzerii. Moja żona i 3-letni synek Fabio uwielbiają ten makaron. Jest łatwy i szybki do zrobienia.

  • 50 min

Składniki:

  • ● 30 dag makaronu penne
    ● op. mrożonego szpinaku
    ● 20 dag słodkiej śmietany 30-proc.
    ● op. sera mozzarella
    ● 2 łyżki oliwy
    ● ząbek czosnku
    ● sól, pieprz
    ● parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne w sosie szpinakowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: szpinak rozmrażamy
    i dusimy na łyżce rozgrzanej
    oliwy. Czosnek obieramy, drobno
    siekamy i dusimy ze szpinakiem.
    Doprawiamy do smaku
    szczyptą soli i świeżo zmielonym
    pieprzem. Wlewamy śmietanę, mieszamy i dusimy kilka
    minut na małym ogniu.
  • 2. Mozzarellę osączamy z zalewy
    i kroimy w plastry. Wkładamy
    do szpinaku i mieszamy,
    aż ser się roztopi.
  • 3. Makaron gotujemy al dente
    we wrzącej wodzie z 2 łyżkami
    soli i łyżką oliwy. Odcedzamy
    i gorący mieszamy z sosem.
    Podgrzewamy kilka minut na
    małym ogniu, od czasu do czasu
    mieszając. Przed podaniem
    posypujemy parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować