Penne w sosie śmietanowo- szpinakowym z boczkiem i suszonymi pomidorami

1.25 (4 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Makaron w kremowym sosie z warzywami i boczkiem.
Danie świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimo.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ( 3-4 porcję)
    300g. makaronu penne
    200g. boczku wędzonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    100g. pomidorów suszonych z oleju
    150g. mrożonego szpinaku rozdrobnionego
    300ml śmietanki kremówki
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

1.25 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Penne w sosie śmietanowo- szpinakowym z boczkiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente , odcedzić.
    Boczek pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać drobno.
    Rozgrzać suchą patelnie, przesmażyć boczek a gdy wytopi tłuszcz dodać cebulą z czosnkiem, zeszklić.
    Dołożyć szpinak, smażyć kolejne 2-3 min. co jakiś czas mieszając.
    Wlać śmietankę oraz dodać pokrojone na mniejsze kawałki pomidory z oleju, doprawić solą i pieprzem.
    Dusić do zgęstnięcia sosu.
    Na patelnie dodać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać.
    Podawać na ciepło np. z mixem sałat lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować