Penne w sosie gorgonzola z kurczakiem

4.51 (146 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:


  • 400 g makaronu penne
    200 g sera gorgonzola
    100 g sera mozzarella
    150 ml śmietany 12%
    czubata łyżka mąki
    1/2 łyżeczki vegety
    300 ml wody
    sól ,pieprz
    pęczek natki pietruszki
    400 g filetu z kurczaka
    sos sojowy
    margaryna do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne w sosie gorgonzola z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
    Filet oczyścić ,pokroić na małe kawałki ,oprószyć solą i pieprzem i dodać kilka kropli sosu sojowego. Wstawić do lodówki na czas przygotowania sosu po czym usmażyć.
    Do wody wrzucamy ser gorgonzola ,roztapiamy go na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przywarł do dna. Jak się rozpuści dodajemy ser mozzarella i nadal mieszamy do zupełnego rozpuszczenia. Następnie śmietanę rozrabiamy z mąką i dodajemy odrobinę sosu by pozbyć się grudek. Śmietanę wlewamy do sosu ,zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem ,odrobiną vegety i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki (część zostawiamy do posypania na talerzu). Podajemy z makaronem i kurczakiem smażonym na margarynie tuż po przygotowaniu sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.2 (408 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Makaron penne z kurczakiem i szpinakiem

To może cię zainteresować