400 g makaronu penne
200 g sera gorgonzola
100 g sera mozzarella
150 ml śmietany 12%
czubata łyżka mąki
1/2 łyżeczki vegety
300 ml wody
sól ,pieprz
pęczek natki pietruszki
400 g filetu z kurczaka
sos sojowy
margaryna do smażenia
Penne w sosie gorgonzola z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
Filet oczyścić ,pokroić na małe kawałki ,oprószyć solą i pieprzem i dodać kilka kropli sosu sojowego. Wstawić do lodówki na czas przygotowania sosu po czym usmażyć.
Do wody wrzucamy ser gorgonzola ,roztapiamy go na średnim ogniu cały czas mieszając by nie przywarł do dna. Jak się rozpuści dodajemy ser mozzarella i nadal mieszamy do zupełnego rozpuszczenia. Następnie śmietanę rozrabiamy z mąką i dodajemy odrobinę sosu by pozbyć się grudek. Śmietanę wlewamy do sosu ,zagotowujemy. Doprawiamy do smaku pieprzem ,odrobiną vegety i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki (część zostawiamy do posypania na talerzu). Podajemy z makaronem i kurczakiem smażonym na margarynie tuż po przygotowaniu sosu.
Komentarze