Penne w mięsnym sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotuj makaron, odcedź,przelej zimną wodą i odstaw na bok.
2.Rozgrzej olej na dużej patelni i włóż cebulę z czosnkiem. Smaż do lekkiego zrumienienia.
3.Dodaj mięso, sól, pieprz i paprykę. Smaż rozdrabniając je, aż do zrumienienia (ok. 5-7 minut). Odlej z patelni nadmiar tłuszczu jeżeli się wytopił.
4.Włóż pomidory, wsyp połowę parmezanu, 1/4 szklanki mozzarelli i makaron. Wymieszaj dokładnie całość i smaż do momentu rozpuszczenia się sera.Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
5.Przełóż danie do naczynia żaroodpornego, posyp mozzarellą i parmezanem. Włóż do piekarnika. Zapiekaj ok. 10 minut w temp. 200 ° C, aż ser się rozpuści i delikatnie zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika posyp natką pietruszki.
Komentarze