Penne w mięsnym sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą i parmezanem

5 (141 ocen)

Pyszny makaron z mięsem mielonym, idealnie doprawiony. Polecam.

Składniki:

  • 250 g suchego makaronu penne
    450 g mielonego mięsa wieprzowego
    2 łyżki oleju
    1 duża cebula pokrojona w kostkę
    2 ząbki czosnku drobno posiekane
    3/4 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    400 g krojonych pomidorów z puszki
    3/4 szklanki startego parmezanu
    1 szklanka startej mozzarelli
    posiekana natka pietruszki do posypania
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Penne

Penne w mięsnym sosie pomidorowym zapiekane z mozzarellą i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotuj makaron, odcedź,przelej zimną wodą i odstaw na bok.
  • 2. Rozgrzej olej na dużej patelni i włóż cebulę z czosnkiem. Smaż do lekkiego zrumienienia.
  • 3. Dodaj mięso, sól, pieprz i paprykę. Smaż rozdrabniając je, aż do zrumienienia (ok. 5-7 minut). Odlej z patelni nadmiar tłuszczu jeżeli się wytopił.
  • 4. Włóż pomidory, wsyp połowę parmezanu, 1/4 szklanki mozzarelli i makaron. Wymieszaj dokładnie całość i smaż do momentu rozpuszczenia się sera.Ewentualnie dopraw jeszcze do smaku.
  • 5. Przełóż danie do naczynia żaroodpornego, posyp mozzarellą i parmezanem. Włóż do piekarnika. Zapiekaj ok. 10 minut w temp. 200 ° C, aż ser się rozpuści i delikatnie zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika posyp natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Parmezan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować