Penne rigate z tuńczykiem i imbirem w sosie pomidorowym

5 (1 ocen)

  • 2 min
  • Dla 2 osób

Bardzo smaczne i pożywne danie. Jest też proste i dość szybkie w przygotowaniu.
Idealne zarówno na obiad jak i kolację. Gorąco polecam!

  • 2 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju,
    1 koncentrat pomidorowy 200 ml,
    ok 50 ml wody,
    1/2 opakowania makaronu penne rigate ( ok. 250 g),
    2-3 ząbki czosnku,
    1 cebula,
    ½ łyżeczki startego korzenia imbiru lub imbir z torebki,
    sól, pieprz, oregano i bazylia,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne rigate z tuńczykiem i imbirem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
    2. W osobnym garnku przygotowujemy sos: cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać drobno posiekany czosnek. Następnie dodajmy tuńczyka ( należy odlać trochę oleju). Całość chwile dusimy pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty. Wlewamy koncentrat pomidorowy rozcieńczony lekko wodą. Całość pozostawić na lekkim ogniu przez ok. 3-5 minut . Pod koniec dodajemy drobno starty imbir oraz przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na talerzu układamy ugotowany al dente makaron i polewamy powstałym sosem. Smacznego!:)

Porady

Całość można posypać startym parmezanem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować