Bardzo smaczne i pożywne danie. Jest też proste i dość szybkie w przygotowaniu.
Idealne zarówno na obiad jak i kolację. Gorąco polecam!
2 min
Dla 2 osób
Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju,
1 koncentrat pomidorowy 200 ml,
ok 50 ml wody,
1/2 opakowania makaronu penne rigate ( ok. 250 g),
2-3 ząbki czosnku,
1 cebula,
½ łyżeczki startego korzenia imbiru lub imbir z torebki,
sól, pieprz, oregano i bazylia,
Penne rigate z tuńczykiem i imbirem w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
2. W osobnym garnku przygotowujemy sos: cebulę drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, dodać drobno posiekany czosnek. Następnie dodajmy tuńczyka ( należy odlać trochę oleju). Całość chwile dusimy pod przykryciem przez ok. 2-3 minuty. Wlewamy koncentrat pomidorowy rozcieńczony lekko wodą. Całość pozostawić na lekkim ogniu przez ok. 3-5 minut . Pod koniec dodajemy drobno starty imbir oraz przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Na talerzu układamy ugotowany al dente makaron i polewamy powstałym sosem. Smacznego!:)
Komentarze