Penne okraszone kapustą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Postanowiliśmy zrobić makaron troszkę inaczej. Zostało nam trochę kapusty, więc stąd to połączenie.

  • 40 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g makaronu penne
    1 łyżka masła
    1 cebula
    200-300 g białej kapusty
    125-200 ml wrzątku
    1 liść laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka śmietany 18%
    koperek
    kminek mielony
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Penne

Penne okraszone kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

    Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym tłuszczu.
    Kapustę szatkujemy, dodajemy do cebuli, chwilę razem podsmażamy i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie, pół łyżeczki soli, szczyptę kminku i dusimy pod przykryciem przez 15-20 min.
    Ziele i liść wyjmujemy, kapustę lekko studzimy i miksujemy na gładko. W razie potrzeby redukujemy płyn, do smaku doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Wrzucamy posiekany koperek, dodajemy śmietanę, mieszamy.
    Do kapusty dodajemy makaron, dokładnie łączymy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować