PENNE ALLA BOLOGNESE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny i bardzo szybki w wykonaniu makaron z mięsem. Idealny na obiad czy kolację. Polecam.

  • 45 min

Składniki:


  • 250 g makaronu
    500 g mięsa mielonego wołowego
    1 0 dag sera żółtego w plastrach
    500 ml przecieru pomidorowego
    Sól i pieprz do smaku
    1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka papryki czerwonej ostrej
    1 /2 łyżeczki chilli
    2 łyżki suszonj bazyli
    1 łyżeczka suszonej peperoni

Penne alla bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron przygotowuję w osolonej wodzie tak jak w instrukcji na opakowaniu.

    Patelnię rozgrzewam, a następnie dodaję mięso mielone, kolejno dodaję przyprawy i smażę na rumiano. Dodaję przecier pomidorowy, mieszam i duszę aż sos zgęstnieje. Dodaję bazylią oraz czosnek niedźwiedzi.

    Ser żółty w plastrach kroję w cienkie plastry i dodaję do sosu. Zdejmuję z palnika.

    Makaron wykładam do miski a następnie polewam sosem.

    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy