Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny i syty posiłek dla całej rodziny :)

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
    15 dag kiszonej kapusty
    15 dag świeżych maślaków – tylko tyle miałam, ale można dać więcej
    1 cebula
    3-4 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    majeranek
    mielony kminek
    ewentualnie sok z cytryny
    50 dag makaronu mini penne
    masło do wysmarowania formy
    kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%
    posiekana natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę oczyścić, opłukać, pokroić na mniejsze cząstki, usunąć głąb, zalać wrzącą wodą i ugotować do miękkości. Odsączyć, ostudzić, odcisnąć z wody i drobniutko posiekać.
  • 2. Kapustę kiszoną posiekać, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, następnie, podlewając wodą, udusić do miękkości.
  • 3. Maślaki obrać ze skórki, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę.
  • 4. Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby i dusić 15-20 minut do miękkości.
  • 5. Do grzybów dodać kapustę słodką i kiszoną, doprawić do smaku solą, pieprzem, mielonym kminkiem i majerankiem. Jeśli jest za mało kwaśne, dodać soku z cytryny.
  • 6. Makaron ugotować al’dente według przepisu na opakowaniu, wymieszać z kapustą.
    Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem, wierzch wyrównać, posmarować kwaśną śmietaną.
  • 7. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Kilka minut przed końcem pieczenia można włączyć grill, aby wierzch ładnie się zrumienił.
    Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Makaron Maślak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować