Penne a'la bolognese

0 (0 ocen)

  • 50 min

Rurki z sosem bolońskim z dodatkiem... marchewki. Naprawdę pyszne.

  • 50 min

Składniki:

  • -300 g makaronu rurki
    -0,5 kg mięsa mielonego
    -7 pomidorów
    -2 marchewki
    -2 cebule
    -1 szklanka soku pomidorowego
    -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    -20 g serka topionego (najlepiej z ziołami)
    -po łyżeczce: papryki słodkiej, vegety, oregano, bazylii i zmielonego czosnku

    Dodatkowo:
    -olej do smażenia
    -starty ser do posypania gotowego dania (niekoniecznie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos boloński Penne

Penne a'la bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie na półmiękko. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 2. W tym czasie siekamy drobno cebulę i szklimy ją na vegecie na złoty kolor. Dodajemy mięso i smażymy.
  • 3. Kiedy mięso jest już usmażone, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i zalewamy sokiem pomidorowym. Dodajemy odcedzoną z wody marchewkę i gotujemy całość na wolnym ogniu około 10 minut.
  • 4. Dodajemy koncentrat i przyprawy i jeszcze chwilę dusimy. Następnie dodajemy serek topiony i mieszamy, aż dobrze się rozpuści.
  • 5. Makaron polewamy gotowym sosem, jeśli lubimy posypujemy startym serem (np parmezanem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pomidor Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować