Penee z sosem śmietanowo-serowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam kiedyś od koleżanki. Bardzo nam smakuje. Jest to ciekawe zestawienie.

  • 30 min

Składniki:

  • - makaron penee
    - brokuł
    - 400 ml śmietany 18%
    - 30 dkg szynki gotowanej
    - kilka plasterków żółtego sera (5-15 zależy od ich wielkości)
    - 1 żółtko
    - 2 ząbki czosnku
    - 3 łyżki oleju
    - pieprz, sól, czosnek granulowany

Penee z sosem śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • czosnek 1. Makaron i brokuł (podzielony na różyczki) gotujemy osobno w osolonej wodzie do miękkości. Czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na oleju.
  • szynka 2. Pokrojoną w drobną kostkę szynkę dodajemy do czosnku i dalej podsmażamy. Gdy szynka już się delikatnie zarumieni wlewamy śmietanę i dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy, aby się nie przypaliło, zagotowujemy.
  • sos 3. Plasterki sera dzielimy na mniejsze kawałki i stopniowo dodajemy do sosu czekając, aż się rozpuszczą. Czynność powtarzamy, aż sos zgęstnieje do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Odstawiamy, brokuł dzielimy na jak najmniejsze części i mieszamy z sosem, następnie polewamy nim makaron. Gotowe!

Porady

Zamiast szynki można użyć fileta z kurczaka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy