Penee z sosem śmietanowo-serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron i brokuł (podzielony na różyczki) gotujemy osobno w osolonej wodzie do miękkości. Czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na oleju.
2.Pokrojoną w drobną kostkę szynkę dodajemy do czosnku i dalej podsmażamy. Gdy szynka już się delikatnie zarumieni wlewamy śmietanę i dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy, aby się nie przypaliło, zagotowujemy.
3.Plasterki sera dzielimy na mniejsze kawałki i stopniowo dodajemy do sosu czekając, aż się rozpuszczą. Czynność powtarzamy, aż sos zgęstnieje do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku. Odstawiamy, brokuł dzielimy na jak najmniejsze części i mieszamy z sosem, następnie polewamy nim makaron. Gotowe!
Komentarze