„ Pełnoziarnisty torcik drożdżowy z budyniem i jabłkami „

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepyszna drożdżowa szarlotka z kremowym budyniem i soczystymi jabłkami.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto :

    - mąka pełnoziarnista – 250 g
    - mleko – 0k. 200 ml
    - drożdże świeże – 30 g
    - cukier – ok. 1/4 szklanki
    - żółtko – 2 szt
    - sól – 1 łyżeczka
    - masło – 50 g



    Masa jabłkowa :

    - jabłka – 300 g
    - cynamon – 1 łyżeczka



    Kruszonka :

    - mąka pszenna – 0,5 szklanki
    - płatki owsiane górskie – 50 g
    - masło – 50 g
    - cukier – 0,5 szklanki



    Masa budyniowa :

    - mleko - ok. 280 ml
    - budyń waniliowy z cukrem – 1 op.
    - mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka



    Dodatkowo :

    - cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

„ pełnoziarnisty torcik drożdżowy z budyniem i jabłkami „ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:

    Do garnka wsypujemy około 1/4 szklanki mąki.


    Wlewamy gorące mleko i całość dokładnie mieszamy łyżką.

    Pozostawiamy do ostudzenia.

    Drożdże kruszymy i dodajemy do nich połowę cukru i razem mieszamy łyżką.

    Do ostudzonej mąki przelewamy drożdże z cukrem.

    Całość razem dokładnie mieszamy.

    Rozczyn przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odkładamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

    Pozostałą mąkę przesypujemy do miski.

    Żółtka ucieramy na puszystą masę ze szczyptą soli.

    Dodajemy pozostały cukier i dalej ucieramy.

    Przekładamy do miski z mąką.

    Dodajemy rozczyn i wyrabiamy.

    Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło.

    Całość ponownie mieszamy a następnie wyrabiamy ręką, aż będzie odchodzić.

    Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.




    Masa jabłkowa :

    Jabłka obieramy i oczyszczamy.

    Kroimy w plasterki i posypujemy dość gęsto cynamonem + ewentualnie cukrem ( ja posypałam! ).



    Kruszonka :

    Do mąki dodajemy miękkie masło , cukier i płatki owsiane.

    Wszystko razem mieszamy i zgniatamy ręką aż do uzyskania sypkiej kruszonki.



    Masa budyniowa :

    W 0,5 szklanki mleka rozpuszczamy budyń waniliowy i mąkę ziemniaczaną.

    Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy rozmieszany budyń.

    Chwilkę gotujemy cały czas mieszając , by uzyskać gładki krem bez grudek.




    Całośc:

    Do wyłożonej papierem do pieczenia średniej tortownicy wkładamy ciasto drożdżowe.

    Na nim rozkładamy obok siebie pokrojone jabłka.

    Wylewamy gorący budyń.

    Po wierzchu rozsypujemy ( gęsto ) przygotowaną kruszonkę.

    Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.

    Po wyciągnięciu obficie posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować