Dziś mam dla Was szybką ,zdrową i smaczną propozycję ciemnego makaronu z dodatkiem suszonych pomidorów, tuńczyka i rukoli, świetna potrawa dla zabieganych, nic więcej do zapełnienia brzuszka nie potrzeba!
25 min
Składniki:
25 dag makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie u mnie świderki
50 g rukoli
20 dag tuńczyka w oliwie
6 suszonych pomidorów z oliwy
50 g startego sera cheddar
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony kolorowy pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine
Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotuję w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu odcedzam, dodaję z powrotem do garnka, mieszam od razu z pokrojonymi suszonymi pomidorami i rozdrobnionym tuńczykiem, dodaję świeżą rukolę, doprawiam sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wlewam oliwę, mieszam, rozkładam na talerze, posypuję startą skórą cytrynową oraz płatkami startego grubo cheddara.
Podaję od razu.
Smacznego!
Komentarze