Pełnoziarnisty makaron z chorizo i warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie wizyta w restauracji, w której zaserwowali nam właśnie taki makaron. Smakował cudownie, jednak był trochę zbyt tłusty, postanowiłam więc zrobić podobne, jednak nieco oszczędzić na oliwie. Niebo w gębie!

Wartość kaloryczna jednej porcji (wszystkich składników): 421kcal
Białko: 18g
Tłuszcz: 18g
Węglowodany: 47g

  • 40 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 30g kiełbasy chorizo
    1/2 czerwonej papryki
    1/2czerwonej cebuli
    4 kawałki suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
    50g pełnoziarnistego makaronu penne (przed ugotowaniem)
    łyżeczka oleju kokosowego (oleju lub oliwy)
    papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, bazylię, oregano

Pełnoziarnisty makaron z chorizo i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Kiełbasę chorizo pokroić na cienkie kawałki i podsmażyć na suchej patelni z obu stron, nie zdejmować z patelni. Na drugiej patelni podsmażyć na tłuszczu pokrojone w kawałki warzywa. Podsmażone warzywa przerzucić do chorizo, wymieszać, dodać ugotowany makaron, paprykę w proszku, paprykę ostrą, czosnek granulowany, bazylię (najlepiej świeżą), oregano, wszystko wymieszać i gotowe.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy