Pełnoziarnisty makaron spaghetti bez mięsa

4.5 (165 ocen)

  • 15 min

Przepis na ten makaron wymyśliłam sama. Danie jest zdrowe, lekkie i sycące. Smakuje nawet tym którzy nie przepadają za bezmięsnymi potrawami.Wiele osób mylnie sądzi, że zdrowe wyklucza smaczne.

  • 15 min

Składniki:

  • 250g pełnoziarnistego makaronu spaghetti

    2 łyżki oliwy z oliwek

    250g pieczarek

    Spora cebula

    2 ząbki czosnku

    Świeże lub suszone zioła: bazylia i tymianek

    Przecier pomidorowy (2-3 łyżeczki)

    Sól , pieprz

    Odrobina startego żółtego sera (można zrezygnować)
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Pełnoziarnisty makaron spaghetti bez mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy all’dente (bardzo ważne, pełnoziarnisty makaron po rozgotowaniu jest po prostu ohydny) z dodatkiem łyżki oliwy.
  • 2. Drugą łyżkę oliwy podgrzewamy na patelni. Kiedy będzie gorąca wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, zmniejszamy ogień i mieszamy póki cebula się nie zeszkli. Następnie dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki, lekko solimy, przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu ok. 5-6 minut.
  • 3. Następnie dodajemy posiekane świeże zioła i ¾ szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy przecier i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Połowę sosu mieszamy z makaronem a drugą połową polewamy gotowe porcje. Na koniec dekorujemy gałązką tymianku i żółtym serem.
  • 5. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pieczarki Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować