Pełnoziarniste racuchy z jagodami

0 (0 ocen)

Zdrowsza i bogatsza wersja drożdżowych racuszków, placuszków. Zrobiłam je z jagodami, ale bardzo dobrze będą smakowały tutaj też inne owoce

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału
    12,5g drożdży świeżych
    1/2 szklanki mleka
    1 jajko
    1 łyżka oleju
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    ok 1/2 szklanki jagód
    cukier puder do posypania

Pełnoziarniste racuchy z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, aż się spienią.
  • 2. Do miseczki wsypać mąkę, sól, łyżkę cukru, rozmącone jajko, olej i wlać zaczyn. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
  • 3. Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie jest już gotowe.
  • image-19jmyph 4. Kłaść porcję ciasta na patelnię i powciskać jagody. Kiedy spód się zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy