Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i fetą

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Zdrowszy odpowiednik tradycyjnych pierogów ze szpinakiem. Są wyjątkowe ...

  • 45 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/2 szkl. wrzącej wody

    FARSZ:

    20 dag szpinaku /może być mrożony/
    1 cebula
    1 łyżka oliwy
    10 dag sera feta
    pieprz

Pełnoziarniste pierogi ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę pokroić drobno, zeszklić na oliwie.
  • 2. Dodać rozmrożony, lekko odcedzony szpinak. Dusić chwilę pod przykryciem. Następnie odparować wodę i smażyć ok 10 min na małym ogniu.
  • 3. Przyprawić pieprzem, dodać pokruszoną fetę. Wymieszać. Wystudzić.
  • 4. Z podanych składników zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić.
  • 5. Rozwałkować cienko, wykrawać krążki.
  • 6. Na każdy krążek nałożyć farsz, dokładnie zlepić.
  • 7. Gotować w lekko posolonej wodzie.

Porady

Po wierzchu można polać roztopionym masełkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy