Pełnoziarniste pierogi z masa makową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i zdrowe danie ;) W sam raz dla malych niejadków;)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    250g mąki pszennej pełnoziarnistej
    ok. pół szklanki letniej, przegotowanej wody
    szczypta soli

    Masa makowa
    200g mielonego maku
    ok. 150ml mleka
    4łyżki miodu
    skórka pomarańczowa
    rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi

Pełnoziarniste pierogi z masa makową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski ( chyba, że ktoś posiada stolnicę, wtedy można pominąć miskę), dodajemy sól i stopniowo dolewamy wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno byc zwarte i elastyczne.
  • 2. Gdy już uzyskamy porządany efekt, dzielimy je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka lub innego okrągłego naczynia wycinamy pierożki.
  • 3. Mak gotujemy w mleku, tak aby ziarna zmiękły. Następnie odcedzamy.

    Do maku dodajemy miód, skórkę pomarańczową i rodzynki ( ilość tych składników może być dowolna. Możemy także zastąpić rodzynki, żurawiną lub innymi bakaliami.). Mieszamy wszystko dokładnie i gotowe ;) Możemy wrócić do ciasta ;)
  • Przed gotowaniem 4. Wykrojone pierożki napełniamy masą makową, dokładnie sklejamy. Można sobie pomóc tutaj widelcem, albo samemu tworzyć artystyczne falbanki pierogów.
  • Smacznego;) 5. Gotujemy.Wrzucając je na wrzącą wodę. Czekamy, aż wypłyną na wierzch, pogotują się wtedy ok. 2 minut i wyciągamy.

    Podajemy z cukrem, śmietaną lub same, tak ja zrobiłam to ja ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować