pełnoziarniste pierogi z kaszą gryczaną i serem z piekarnika

0 (0 ocen)

  • 40 min

Chrupiące, pieczone pierogi z kaszą gryczaną, białym serem i pietruszką. Zdrowa alternatywa dla pierogów wyłącznie z białej mąki i ziemniaków.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka maki pszennej pełnoziarnistej
    ciepła woda ok 0,5-1 szklanki
    łyżeczka oleju
    sól
    farsz:
    woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
    1 kostka tłustego lub półtłustego twarogu
    1 cebula
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pełnoziarniste pierogi z kaszą gryczaną i serem z piekarnika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania farszu: Gotujemy kasze gryczaną i mieszamy z podsmażoną na złoto pokrojoną cebulą. Dodajemy twaróg, posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Całość mieszamy do otrzymania dość zwartego farszu.Obie mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, wlewamy ciepłą wodę i mieszamy. Dodajemy olej i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na pół godziny aby gluten zaczął pracować.
    Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części, rozwałkowujemy i wykrawamy kołka. Na każde kółko nakładamy farsz i zlepiamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i podsypanej mąką. Pieczemy 15-20 min w 170 stopniach.
    Z podanych składników wyszło mi 22 pierogi różnej wielkości :-)


Porady

Jemy same lub podajemy z sosikiem czosnkowym (jogurt naturalny, czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz) lub ziołowym (jogurt naturalny, sól, pieprz, szczypiorek, koperek, natka pietruszki). Jednak mi najbardziej smakują z ostrym keczupem :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować