Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami

0 (0 ocen)

Pełnoziarniste pierogi są bardzo smaczne i sycące, od dłuższego czasu jestem na diecie o niskim indeksie glikemicznym więc takie pierożki przygotowałam dla siebie na kolację wigilijną. Będąc na diecie wcale nie musimy rezygnować z niektórych potraw.

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej
    1 szklanka ciepłej wody
    1 jajko
    4 łyżki oleju
    Szczypta soli
    Farsz:
    1,5 kilograma kiszonej kapusty
    Garść suszonych grzybów
    1 cebula
    Olej do smażenia
    2 listki laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    4 ziarna pieprzu
    Sól, pieprz
    Dodatkowo
    Mąką do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ravioli Dodatki

Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę kiszoną przekładamy do garnka, dodajemy ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz listki laurowe, wlewamy wodę o gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną kapustę odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, odciskamy z nadmiaru wody, mielimy razem z grzybami na sitku o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do kapusty. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, wodę łączymy z jajkiem i olejem, wlewamy do mąki i zagniatamy ciasto. Dzielimy na mniejsze kawałki, ciasto dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy kółka. Układamy porcję farszu i zlepiamy pierogi robiąc ozdobną falbankę. Przygotowane pierogi gotujemy partiami w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 4 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy durszlakiem i układamy na półmisku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować