PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BOBEM

  • wyświetlono: 96 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis na te pierogi z bobem to moja inwencja twórcza. Są to pierogi w wersji wegetariańskiej, wykonane z mąki pełnoziarnistej, dzięki temu są bogatsze w składniki odżywcze. Farsz jest kremowy i delikatny - zawiera on gotowany bób, świeżą bazylię, czosnek oraz parmezan. Pierogi w takiej w wersji są lekkie i baaardzo smaczne!

P6221168
  • 4 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki masła
1/2 szklanki gorącej wody
1/2 łyżeczki soli
Farsz:
ok. 450 g bobu (może być mrożony)
garść listków świeżej bazylii
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki parmezanu
sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
1-2 łyżki oliwy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z BOBEM

  • 1. Farsz:
    Bób płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki.
    Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Listki bazylii myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Do malaksera wrzucamy ugotowany i obrany bób, dodajemy bazylię, kawałki czosnku, starty parmezan oraz wlewamy oliwę. Miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy pieprzem oraz solą.
  • 2. Ciasto:
    Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i mieszamy z mąką pełnoziarnistą. Dodajemy sól oraz masło, a na końcu dodajemy porcjami gorącą wodę. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło.
  • 3. Pierogi:
    Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy dokładnie brzegi, formując pierogi.
    W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy partiami pierogi (po około 6-8 szt.) i gotujemy około 2 min. od momentu wypłynięcia.
    Podajemy z podsmażaną cebulką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiczosnekbazyliaBóbparmezanobiadwegetariańskiekuchnia polskadania mączne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Pierogi z bobem i miętą

Dodane przez: joanna30

Pierogi z bobem i miętą

Pyszne i dzięki mięcie nietypowe...

pełnoziarniste pierogi z jarmużem, kurczakiem i fetą

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Pełnoziarniste pierogi z jarmużem, kurczakiem...

Jarmuż, kurczak i feta to mój pomysł...

Pierogi z bobem i pieczarkami

Dodane przez: bienpyt

Pierogi z bobem i pieczarkami

Pierogi z nadzieniem bobu i pieczarek,...

Pełnoziarniste pierogi z makrelą

Dodane przez: Jaga85

Pełnoziarniste pierogi z makrelą

To propozycja pełnowartościowego...

image-0aja9fo

Dodane przez: marzencia117

PEŁNOZIARNISTE PIEROGI Z JAGODAMI

Nikt się im nie oprze !

PIEROGI Z DYNIĄ

Dodane przez: SłodkiZapachMalin

pełnoziarniste PIEROGI z DYNIĄ

Pierogi i dynię uwielbiam! mogę...