Pełnoziarniste penne z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Uwielbiam szybkie i pożywne dania, które można przygotować tuż po powrocie z pracy. Zachwycona propozycją R'n'G Kitchen na farfalle z cukinią postanowiłam przygotować pełnoziarnistą wersję tego dania z dodatkiem świeżej bazylii. Całość jest błyskawiczna w przygotowaniu, ale bardzo smaczna :)

  • 30 min

Składniki:

  • - 200 g makaronu penne (pełnoziarnistego)
    - 1 mała cukinia
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 cebula biała
    - listki świeżej bazylii
    - starty parmezan
    - sól do smaku
    - świeżo zmielony pieprz

Pełnoziarniste penne z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i chwilę smażymy przez cały czas mieszając.

    Makaron penne gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z zawartością patelni. Następnie wykładamy go na talerze, posypujemy startym parmezanem oraz posiekanymi listkami bazylii. Życzę smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy