Pełnoziarniste mini tarty z cukinią, pomidorkami, drobiowymi kabanosami, serem feta i ziołami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Smakują rewelacyjnie.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Ciasto:


    -3 szklanki mąki pełnoziarnistej (3 zboża)

    -200 ml wody

    -50 g drożdży

    -3 łyżki oleju

    -pół łyżeczki soli himalajskiej różowej

    -pół łyżeczki cukru

    -2 łyżki mieszanki ziół prowansalskich


    Składniki na sos:


    -3 łyżki ketchupu

    -1,5 łyżki koncentratu pomidorowego

    -2 ząbki drobno posiekanego czosnku

    -1 łyżeczka oleju lub oliwy

    -1 łyżeczka mieszanki przypraw"Suszone pomidory z oliwkami"


    Obłożenie:


    -0,5 cukinii

    -3 drobiowe kabanosy

    -5 pomidorków cherry

    -180 g sera typu feta naturalnego

    Ponadto:

    -szczypiorek do posypania

    -zioła dalmatyńskie do oprószenia

    -oliwa do podsmażenia cukinii .
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pełnoziarniste mini tarty z cukinią, pomidorkami, drobiowymi kabanosami, serem feta i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Składniki sosu połączyć.Wymieszać.Odstawić w chłodne miejsce.

    2.Cukinię umyć,pokroić w cienkie plasterki.Oprószyć solą himalajską,pozostawić na około 15 minut.Następnie lekko podsmażyć na natłuszczonej oliwą patelni.

    3.Mąkę przesiać, dodać sól , cukier ,zioła oraz okej,wymieszać po czym dodać drożdże a na koniec stopniowo wlewać wodę.Zagnieść ciasto(będzie najlepsze gdy będziemy wyrabiać je przez około 15 min.Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ciasto przełożyć na obsypaną mąką stolnicę,cienko rozwałkować,wykroić prostokąty o wymiarach około 9x11 cm.Brzegi zagiąć, tworząc niewielkie zakładki.Tak przygotowane ciasto układać na lekko natłuszczonej blaszce.Każdy kawałek ciasta(omijając zakładki) posmarować przygotowanym sosem.Następnie rozłożyć po dwa plastry cukinii,plasterki pomidorków,kawałki kabanosa oraz ser feta pokrojony w drobną kostkę.Całość oprószyć dalmatyńskimi ziołami.

    4.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp.200 St C przez około 15-20 minut.

    5.Po upieczeniu posypać drobno posiekanym szczypiorkiem..
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować