Pełnoziarniste, Migdałowe Ciasto Z Marcepanem I Czerwoną Porzeczką

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto wychodzi słodziutkie więc jest idealne do kawy lub gdy mamy napad słodkiego, ale żeby nie było za słodko to co jakiś czas pojawia się nuta kwaskowatości w postaci czerwonej porzeczki ;)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 17 x 17 cm:



    1 jajko kl L
    1/2 szkl cukru
    1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/2 szkl mąki migdałowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl mleka
    60 g roztopionego masła
    około 60-70 g marcepanu
    3 łyżki czerwonej porzeczki
    starta deserowa, czekolada na wierzch
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pełnoziarniste, migdałowe ciasto z marcepanem i czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Jajko miksujemy z mlekiem i cukrem.

    2. Dodajemy obie maki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło, wszystko razem ucieramy na gładką konsystencję.

    3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką, przekładamy ciasto. Marcepan rwiemy na kawałki i delikatnie układamy na cieście (on się zatopi i będzie albo w środku albo na dnie ciasta) następnie posypujemy czerwona porzeczką.



    Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 minut do suchego patyczka (oczywiście starajmy się wbijać nie w owoce i nie w marcepan ;)

    Na jeszcze ciepłe ciasto ścieramy czekoladę deserową. Smacznego !!

Porady

Uwaga to na dole to nie jest zakalec, jest to marcepan który opadł na dno ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować