Do pracy, na spacer, do chrupania przed telewizorem… Każdy powód jest dobry, jeśli macie ochotę przygotować domowe krakersy.A jeśli są z pełnoziarnistej mąki to można nawet uznać je za „nieszkodliwe”
Więcej niż 10 osób
Składniki:
150 g pełnoziarnistej mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
85 g zimnego masła
35 g tartego, żółtego sera
2 łyżki kminku
1 żółtko
Dodatkowo do posypania:
sezam, czarny sezam, gruboziarnista sól, kminek…
Pełnoziarniste krakersy serowe z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, kminek i ser. Na stolnicy z mąki z dodatkami usypujemy kopczyk, dodajemy zimne, pocięte na kawałki masło i siekamy je razem z mąką. Następnie wyrabiamy szybko rękoma i dodajemy żółtko. Chwilę wyrabiamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę i chłodzimy przez trzydzieści minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość 3-4 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wycinamy dowolne kształty. Za pomocą pędzelka smarujemy ciasteczka zimną wodą i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 8-10 minut. Gdy krakersy lekko przestygną, przenosimy je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Komentarze