Pełnoziarniste krakersy serowe z kminkiem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Do pracy, na spacer, do chrupania przed telewizorem… Każdy powód jest dobry, jeśli macie ochotę przygotować domowe krakersy.A jeśli są z pełnoziarnistej mąki to można nawet uznać je za „nieszkodliwe”

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 150 g pełnoziarnistej mąki pszennej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    85 g zimnego masła
    35 g tartego, żółtego sera
    2 łyżki kminku
    1 żółtko

    Dodatkowo do posypania:
    sezam, czarny sezam, gruboziarnista sól, kminek…
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pełnoziarniste krakersy serowe z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, proszek do pieczenia, kminek i ser. Na stolnicy z mąki z dodatkami usypujemy kopczyk, dodajemy zimne, pocięte na kawałki masło i siekamy je razem z mąką. Następnie wyrabiamy szybko rękoma i dodajemy żółtko. Chwilę wyrabiamy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę zimnej wody. Ciasto formujemy w kulę i chłodzimy przez trzydzieści minut.
    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość 3-4 mm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wycinamy dowolne kształty. Za pomocą pędzelka smarujemy ciasteczka zimną wodą i posypujemy ulubionymi dodatkami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 8-10 minut. Gdy krakersy lekko przestygną, przenosimy je na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kminek Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować