Pełnoziarniste, kakaowe muffiny korzenne z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki bakaliowej, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, przyprawy.
2.Następnie w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, miód i jajko.
3.Bakalie siekamy. Mieszamy niezbyt dokładnie zawartość obu misek i dodajemy bakalie.
4.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości.
5.Pieczemy ok 25 minut. Do suchego patyczka.
6.Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Porady
Polecam używanie foremek silikonowych, nie trzeba smarować ich tłuszczem a muffinki do nich nie przywierają.
Komentarze