Pełnoziarniste gofry z musem truskawkowym

0 (0 ocen)

Ostatnio tak za mną chodziły gofry że nie mogłam się powstrzymać i musiałam przyrządzić gofry bez cukru z mąki orkiszowej razowej oraz mleku kokosowym. Są bardzo smaczne, idealne dla osób będących na diecie o niski indeksie glikemicznym, bezmlecznej i bezcukrowej.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki orkiszowej typ. 2000
    0,5 szklanki mleka kokosowego
    1 szklanka gazowanej wody
    3 łyżki oleju kokosowego
    4 jajka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka ksylitolu
    Dodatkowo:
    1 kilogram truskawek

Pełnoziarniste gofry z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy ksylitom i ubijamy, ucierając dodajemy olej kokosowy, wlewamy mleko kokosowe i wodę gazowaną, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy i odstawiamy na pół godziny żeby ciasto napęczniało. Gofrownicę mocno rozgrzewamy, wylewamy chochlą porcję ciasta, łyżką równomiernie rozsmarowujemy, pieczemy przez 4-5 minut, upieczone układamy na metalowej kratce. Truskawki oczyszczamy z szypułek, myjemy, przekładamy do kubka miksującego i miksujemy na gładką masę. Gofry przed podaniem polewamy musem truskawkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy