Pełnoziarniste faworki orkiszowe na jednym żółtku

4.48 (198 ocen)

  • 40 min

Zdrowsza i nieco mniej kaloryczna wersja chrustu. Mega chrupkie. Mistrzostwo mojej mamy!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    • 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki octu
    • szczypta soli
    • 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%
    • olej do smażenia
    • cukier puder do obsypania
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Pełnoziarniste faworki orkiszowe na jednym żółtku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Faworki pełnoziarniste orkiszowe 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wbijamy do niego żółtko, dodajemy ocet, szczyptę soli i kwaśną śmietanę. Zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Wykrawamy nieduże prostokąty. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
  • faworki pełnoziarniste 2. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Wykładamy na ręczniki papierowe. Obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować