Zdrowsza wersja ciasta z truskawkami- na mące pełnoziarnistej, słodzone cukrem trzcinowym. Ciasto jest pyszne i proste w przygotowaniu, idealne do filiżanki popołudniowej kawy.
Pełnoziarniste ciasto ucierane z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z margaryny, mąki oraz cukru wyrabiamy ręcznie kruszonkę. Odsypujemy jedną szklankę. Do reszty dodajemy pozostałe składniki ciasta i ucieramy dużą, drewnianą łyżką na gładką masę.
2.Ciasto rozprowadzamy w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 32 cm. Na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki i wysypujemy kruszonkę.
3.Pieczemy 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Smacznego!
Komentarze