Pełnoziarniste bułeczki z serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie, puszyste, z dużą ilością sera - bułeczki idealne. Zamiast sera można użyć jabłek z cynamonem, marmolady lub powideł. Dodatkowo przepis jest na tyle dobry, że jest doskonałą bazą do wszelkich słodkich bułek z nadzieniem jak i bułek bez nadzienia w ogóle. Po prostu pycha!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki u mnie pól pszennej a pól pszennej pełnoziarnistej
    1 szklanka cukru
    6 jaj
    Kostka masła
    Odrobina oliwy
    Niepełna szklanka ciepłego mleka
    5 dag świeżych drożdży

    Masa serowa:
    Dwie kostki sera najlepiej półtłustego
    Pół szklanki cukru
    Jajko
    Odrobina aromatu cytrynowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Pełnoziarniste bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z ciepłego mleka, drożdży i połowy cukru zrobić zaczyn. Kostkę masła rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do utartych dodać resztę składników i zmiksować mikserem. Ciasto będzie dosyć luźne. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    Gdy ciasto wyrośnie - przełożyć na stolnicę, mocno podsypać mąką i zagnieść. Powinno być mięciutkie ale zwarte. Dzielimy na 4 części a każdą na następne 4. Formujemy kulki i szklanka wysmarowana od spodu olejem naciskamy na kuleczki aby zrobić wgłębienie. Nadziewamy serem. Pieczemy 20 min w 170-180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować