Pełnoziarnista zapiekanka z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron pełnoziarnisty gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2.Cebulę siekamy, pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Szklimy cebulę z niewielką ilością masła, następnie dodajemy pieczarki. Dusimy, aż cała woda wyparuje. Pod koniec doprawiamy solą.
3.Papierowym ręcznikiem przecieramy patelnię po pieczarkach. Rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Podsmażamy kilka minut pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Dodajemy sól i zioła prowansalskie.
4.Na drugiej patelni podsmażamy czosnek,a po chwili dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem. Gdy mięso będzie prawie gotowe dodajemy przecier, bądź pomidory w puszcze. Przyprawiamy bazylią, oregano, gałką i imbirem. Smażymy jeszcze kilka minut.
5.Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wkładamy wszystkie składniki i mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 min. 5 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem i odrobiną oregano.
6.Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt naturalny mieszamy z majonezem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i koperkiem. Odstawiamy do lodówki.
Porady
Zapiekanka bardzo dobrze smakuje również z keczupem
Komentarze