Pełnoziarnista pizza z sosem śmietanowym i pesto

0 (0 ocen)

Sos z kwaśnej śmietany z pesto zamiast pomidorowego to fajna odmiana a do tego pełnoziarnisty spód - spróbujcie koniecznie.

Składniki:

  • CIASTO:
    200 gram mąki pełnoziarnistej
    pół łyżeczki soli
    12 ram drożdży świeżych
    łyżeczka cukru
    100 ml ciepłej wody
    CO NA WIERZCHU:
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki zielonego pesto
    ząbek czosnku
    250 gram pieczrek
    łyżeczka masła
    kilka plastrów dobrej szynki
    15 oliwek czarnych
    garść rukoli

Pełnoziarnista pizza z sosem śmietanowym i pesto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże mieszamy z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy sól i resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkowujemy okrągły placek - wielkości standardowej blachy do piekarnika.
  • 2. Śmietanę mieszamy z pesto i rozgniecionym ząbkiem czosnku, smarujemy blat. Pieczarki kroimy w plastry, solimy i smażymy chwilę na maśle.Ukadamy wszystkie składniki na pizzy, posypując startym żółtym serem. Pieczemy ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. Posypujemy rucolą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy