Pizza gyros, na pełnoziarnistym spodzie, z kawałkami soczystego, dobrze doprawionego kurczaka i mnóstwem mozzarelli. Prosta, szybka do przygotowania a do tego przepyszna!
60 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (można użyć zwykłą pszenną)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
25 g świeżych drożdży
pół szklanki ciepłej wody
1,5 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
mięso:
250 g piersi kurczaka lub indyka
przyprawa do gyrosa
1 łyżeczka oleju lub oliwy
pół dużej cebuli
sos śmietanowy:
1/2 kubka gęstej kwaśnej śmietany (ok. 100 g)
1/2 łyżeczki oleju lub oliwy
1 łyżeczka suszonego oregano
szczypta soli
szczypta czarnego pieprzu
dodatkowo 1 kulka mozzarelli
Pełnoziarnista pizza gyros - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od zrobienia zaczynu: do miski dajemy pokruszone drożdże, cukier oraz wodę. Odstawiamy aby drożdże zaczęły pracować. W osobnej misce mieszamy mąkę, sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do podrośnięcia na ok. 45 min.W czasie gdy ciasto rośnie myjemy i osuszamy mięso. Kroimy na paski i doprawiamy przyprawą. Cebulę kroimy w piórka. Kurczaka lub indyka podsmażamy na patelni, gdy straci już surowość to dodajemy cebulkę. Całość podsmażamy jeszcze chwilę aż cebula się zeszkli i odstawiamy.
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, olej oregano, sól i pieprz.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę. Smarujemy sosem śmietanowym. Na sos układamy podsmażonego kurczaka z cebulą.
2.Piekarnik nastawiamy na 200 st. Wkładamy pizzę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 15 min. Po tym czasie pizzę wyciągamy i posypujemy startą lub pokrojoną mozzarellą i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 5-10 minut, aż ser się ładnie zapiecze. Smacznego!
Komentarze