Pekińskie gołąbki z kiełbaską, kaszą i sosem grzybowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Gołąbki z kapusty pekińskiej mają tę zaletę, że nie wymagają długiego gotowania, a ich przygotowanie zajmuje znacznie mniej czasu. Farsz z kaszy oraz kiełbasy, podkręcony dodatkowo zeszkloną na maśle cebulą, ziołami i czosnkiem idealnie współgra z kremowym, grzybowym sosem. Całość stanowi pożywny i pyszny posiłek.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża kapusta pekńska
    Farsz:
    300 g kiełbasy z piersi kurczaka
    100 g kaszy jęczmiennej
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    łyżka masła
    Sos:
    400 g leśnych grzybów (mogą być mrożone)
    50 g suszonych grzybów
    2 łyżki masła
    1 mała cebula
    1 mały ząbek czosnku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    1 łyżka mąki
    50 ml płynnej śmietany 18%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pekińskie gołąbki z kiełbaską, kaszą i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym, wysokim garnku zagotować wodę. Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć w wodzie (na stoją), oddzielając kolejne liście.
    Farsz: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim posiekaną w drobną kostkę cebulę. Przełożyć do kaszy. Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać do kaszy. Farsz doprawić solą, pieprzem, ziołami oraz czosnkiem. Na każdy liść pekinki (od górnej części - przeciwnej niż głąb) kłaść po 2 łyżki farszu i ciasno zwijać w gołąbka. Gołąbki przełożyć do parowaru lub garnka z wodą i gotować do miękkości kapusty.
    Sos: Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać oczyszczone, pokrojone świeże lub mrożone grzyby. Przesmażyć krótko. Suszone grzyby zmiksować na proszek i dodać do podsmażonych grzybów razem w przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Sos doprawić. Kilka łyżek sosu rozmieszać ze śmietaną i mąką. Całość wlać do sosu i gotować krótko do zgęstnienia. Gołąbki podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować