Pekinka ufo

0 (0 ocen)

  • 40 min

Sałatka z serii latające talerze ha ha. Patisony przypominają mi statki ufo. Lekka i zdrowa i kolorowo bo ja bardzo łubie kolory na talerzu.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska mała
    6 patisonów z zalewy ze słoika
    1 pomidor duży
    1 puszka groszku konserwowego
    1 puszka kukurydzy z chili
    1/2 opakowania sera feta
    1 puszka fasoli z puszki
    1/3 ogórka zielonego
    1/2 pęczka koperku świeżego
    1 papryka czerwona
    15 oliwek zielonych
    15 oliwek czarnych
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz

Pekinka ufo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty oddzielam liście, i myję każdy z osobna. Osuszam na sitku. Kroję na małe kawałki nożem i wsypuję do miski. Fasolę, kukurydzę, i groszek odsączam na durszlaku i dodaję do kapusty, razem z oliwkami. Kilka oliwek i ziaren fasoli zostawiam do dekoracji. Ser feta kroję w kostkę i połowę dodaję do sałatki, druga potrzebna będzie do dekoracji. Paprykę myję i kroję w kostkę, koperek połowę siekam i tez dodaję. Sałatkę doprawiam solą, pieprzem, dodaję majonez i mieszam. Ogórek zielony kroję na plastry i też dodaję. Sałatkę dekoruję patisonami, oliwkami i fasolką, oraz częścią groszku i kukurydzy. Dekoruję koperkiem, kawałkami ogórka, sera feta. Z pomidora robię różę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy