Pęczotto z pieczarkami i serami

  • wyświetlono: 938 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Danie z kaszy pęczak przygotowane jak risotto, z dodatkiem pieczarek, śmietany, sera gouda i parmezanu. Kremowy sos cudownie otula każde ziarenko, a parmezan doskonale podbija smak.Polecam na zimowy obiad, bo cudownie rozgrzewa.

IMG_20200806_213033_346
  • 2 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1/2 szklanki pęczaku
1/2 l bulionu warzywnego
6 średnich pieczarek
1 mała cebula
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
2 łyżki śmietany 18%
1 jajko
2 łyżki startego sera gouda
1 łyżka startego parmezanu
1/2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
Listki z 1 gałązki świeżego tymianku
Sól i pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Pęczotto z pieczarkami i serami

  • 1. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w piórka, posolić i usmażyć na oleju.
    W garnku rozgrzać masło i podsmażać na małym ogniu. Następnie dolać pół szklanki bulionu i miszając czekać aż kasza wchłonie cały bulon, następnie dolać następne pół szklanki. Postępować tak aż zużyjemy cały bulon. Po tym czasie dodać pieczarki z cebulą i wszystko wymieszać. Dodać tymianek, sół i pieprz. Następnie jajko wymieszać ze śmietaną i serem gouda. Dodać do kaszy i delikatnie podgrzewać aż sos zgęstnieje, ale tak aby nie zagotować jajka. Podawać gorące posypane natką pietruszki i parmezanem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kaszaparmezanpęczakzimowy obiad

Komentarze

Podobne przepisy

Pęczotto z groszkiem cukrowym

Dodane przez: Jaga85

Pęczotto z groszkiem cukrowym

Lato to czas, kiedy zdecydowanie...

Meksykańskie pęczotto z indykiem

Dodane przez: Cukiereczek

Meksykańskie pęczotto z indykiem

Sycący i rozgrzewający obiad z...

Pęczotto z warzywami.

Dodane przez: FeedMeBetter

Pęczotto z pieczonymi warzywami.

Pyszne jako samodzielne danie,...

Pęczotto z młodą kapustą

Dodane przez: Jaga85

Pęczotto z młodą kapustą

Uwielbiam młodą kapustę, zwłaszcza...

Calzone z dynią, boczkiem i serami

Dodane przez: Ola1984

Calzone z dynią i trzema serami

Włoski pieróg z bogatym wnętrzem...

image-0hnuo20

Dodane przez: Kasia_S

Pęczotto z warzywami

bardzo sycące i smaczne danie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE