Pęczotto z pieczarkami i boczkiem

4.48 (165 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Ostatnio często robię dania jednogarnkowe, których przygotowanie zazwyczaj nie trwa długo:). Pęczotto to polska wersja popularnego risotto, gdzie ryż zastąpiła kasza. Boczek i pieczarki - z takim składem musi być pycha!

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 200 g kaszy pęczak
    100g wędzonego boczku
    500g pieczarek
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    100g sera cheddar
    2 łyżki śmietany 18%
    posiekana natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczotto z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, ser ścieramy na tarce.
  • 2. Na suchej patelni smażymy boczek do zarumienienia. Dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Podsmażamy do odparowania wody. Wsypujemy pęczak, smażymy chwilę. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż kasza wchłonie wodę. Kiedy kasza zmięknie całkowicie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Przed podaniem możemy posypać serem i posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować