Ostatnio często robię dania jednogarnkowe, których przygotowanie zazwyczaj nie trwa długo:). Pęczotto to polska wersja popularnego risotto, gdzie ryż zastąpiła kasza. Boczek i pieczarki - z takim składem musi być pycha!
60 min
Dla 4 osób
Składniki:
200 g kaszy pęczak
100g wędzonego boczku
500g pieczarek
2 cebule
2 ząbki czosnku
100g sera cheddar
2 łyżki śmietany 18%
posiekana natka pietruszki do dekoracji
Pęczotto z pieczarkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę, ser ścieramy na tarce.
2.Na suchej patelni smażymy boczek do zarumienienia. Dodajemy cebulę, czosnek i pieczarki. Podsmażamy do odparowania wody. Wsypujemy pęczak, smażymy chwilę. Następnie dolewamy bulion, po 1 szklance, za każdym razem czekając aż kasza wchłonie wodę. Kiedy kasza zmięknie całkowicie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce ser. Doprawiamy do smaku solą i przyprawami. Przed podaniem możemy posypać serem i posiekaną natką pietruszki.
Komentarze