Pęczotto z marchewką i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pęczotto jest to danie jednogarnkowe, szybkie i lekkie. Pęczak jest najmniej przetworzony, bo otrzymywany z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia.

  • 40 min

Składniki:

  • • 1 szklanka kaszy pęczak
    • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
    • 200 g boczku wędzonego
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 łyżki śmietany

Pęczotto z marchewką i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Gotować kaszę w wodzie z solą przez 30 minut, odcedzić.
    • Pokrojony w paski boczek podsmażyć na oliwie, dodać marchewkę z groszkiem, podlać 1/2 szklanki wody i poddusić do miękkości warzyw. Przyprawić.
    • Wymieszać z kaszą i śmietaną.

Porady

Podawać na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy