Danie urzeka prostotą, szybkością wykonania i smakiem- POLECAM!!! Tak wykorzystany i podany jarmuż posmakuje każdemu. Pęczotto można też wykonać bez dodatku mięsa.
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 1 szklanka kaszy pęczak,
• 140 gram jarmużu (waga po obraniu z grubych łodyg),
• 1 podwójny filet w kurczaka,
• 1 por,
• 1 biała cebula,
• 80 gram sera żółtego,
• olej,
• świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
• świeżo mielona sól morska do smaku,
• papryka w proszku do smaku,
• 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
• około 1 litr bulionu drobiowego
Pęczotto z jarmużem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę przepłukujemy i osuszamy. Gotową przysmażamy około 2 minuty na niewielkiej ilości oleju.
2.Między czasie cebulę kroimy w kostkę , a por w półplasterki. Przygotowane warzywa dodajemy do kaszy i razem smażmy całość do momentu jak warzywa staną się miękkie.
3.Filet z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i przysmażamy na oddzielnej patelni.
4.Gotowe mięso dodajemy do kaszy. Całość podlewamy częścią bulionu i gotujemy. W miarę jak kasza będzie wchłania płyn uzupełniamy go i tak do momentu jak pęczak stanie się miękki. Jeśli bulion się nam skończy dodajemy wodę. W trakcie gotowania kaszę doprawiamy do smaku.
Przepłukany i osuszony jarmuż kroimy w cienkie paseczki.
5.Pokrojony dodajemy do pęczotta pod koniec gotowania. Gdy jarmuż stanie się miękki i straci na objętość (trwa to bardzo szybko) dodajemy starty ser oraz natkę pietruszki. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia sera i zdejmujemy z ognia. Gotowe.
Komentarze