Pęczotto pomidorowe

0 (0 ocen)

Włosi mają risotto, my mamy pęczotto! To danie pokazuje, że kasza wcale nie musi być nudna, wystarczy tylko trochę wyobraźni.

Składniki:

  • 200g kaszy jęczmiennej pęczak
    1 średnia cebula
    1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1/2 pęczka pietruszki
    sól, pieprz
    olej, woda

Pęczotto pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy pęczak, podsmażamy przez 2 minuty, po czym wlewamy białe wino i mieszając czekamy aż odparuje.
  • 2. Do garnka wlewamy 750ml wody, gotujemy na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania, kiedy wody będzie już bardzo mało, dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • 3. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy