PĘCZOTTO BURACZKOWE Z WĘDZONYM TWAROGIEM

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pęczotto...podoba mi się ta nazwa - to takie risotto tylko zamiast ryżu jest kasza pęczak. Danie zrobione z kilku prostych składników, a takie dobre!

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 cebula czerwona
    2 średnie buraki
    1 szklanka kaszy pęczak
    4-5 szklanek bulionu
    pęczek szczypiorku
    kilka gałązek świeżego tymianku
    1 łyżka soku z cytryny
    oliwa do smażenia
    sól, pieprz
    1 łyżka sosu sojowego
    twaróg wędzony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczotto buraczkowe z wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Buraki obieramy ze skóry, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy starte buraki i razem smażymy przez około 15-20 min. Na drugiej patelni prażymy przez około 2 min. kaszę pęczak i dodajemy ją do buraków. Od razu zalewamy 1 szklanką bulionu i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Cały czas mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Kolejną szklankę bulionu dodajemy gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez kaszę. Czynność powtarzamy do momentu, aż kasza będzie miękka. Na końcu dodajemy posiekany tymianek i szczypiorek oraz przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posypujemy pokruszonym twarogiem wędzonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Kasza pęczak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować