Pęczotto buraczkowe z wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Buraki obieramy ze skóry, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy starte buraki i razem smażymy przez około 15-20 min. Na drugiej patelni prażymy przez około 2 min. kaszę pęczak i dodajemy ją do buraków. Od razu zalewamy 1 szklanką bulionu i gotujemy, aż kasza wchłonie cały płyn. Cały czas mieszamy, aby kasza się nie przypaliła. Kolejną szklankę bulionu dodajemy gdy poprzednia porcja została wchłonięta przez kaszę. Czynność powtarzamy do momentu, aż kasza będzie miękka. Na końcu dodajemy posiekany tymianek i szczypiorek oraz przyprawiamy do smaku sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Po wyłożeniu na talerz posypujemy pokruszonym twarogiem wędzonym.
Komentarze