Pęczatto z warzywami i jajkiem

0 (0 ocen)

Zapraszam na kolorowy i sycący obiadek:)

Składniki:

  • ½ czerwonej cebuli
    ½ małej czerwonej papryki- 40 g
    ½ małej białej papryki- 40 g
    ½ zielonej papryki- 60 g
    1 mała marchewka- 65 g
    1 cukinia-230 g
    100 g kaszy pęczak (suchej)
    2,5 pomidora- 330 g
    1 łyżeczka oleju koksowego-10 g
    1 łyżeczka pasty paprykowej
    1 łyżka powideł śliwkowych
    2 jajka
    Sól, pieprz do smaku
    1 łyżeczka majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pęczatto z warzywami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01wdr1g 1. Kaszę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić na bok.
    Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Marchewkę umyć i osuszyć i również pokroić w kostkę średniej wielkości i dodać do cebuli. Smażyć około 2-3 minuty i podlać 3 łyżkami wody.
  • image-0pl9ul0 2. W między czasie papryki pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dusić z resztą składników.
  • image-02rn26p 3. Cukinię pokroić w dosyć dużą kostkę i dodać do garnka. Po około 5-7 minutach dodać pokrojone i pozbawione nasion pomidory. Dusić całość kolejne 5-7 minut.
  • image-12ri1j3 4. Po tym czasie dodać kaszę pęczak. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Po kolejnej minucie dodać pastę i dżem. Gotować razem jeszcze około 2 minuty. W między czasie jajka ugotować na twardo. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skorupki. Do miseczki włożyć pęczatto a na wierzch ułożyć ćwiartki jajka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kasza Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować