½ czerwonej cebuli
½ małej czerwonej papryki- 40 g
½ małej białej papryki- 40 g
½ zielonej papryki- 60 g
1 mała marchewka- 65 g
1 cukinia-230 g
100 g kaszy pęczak (suchej)
2,5 pomidora- 330 g
1 łyżeczka oleju koksowego-10 g
1 łyżeczka pasty paprykowej
1 łyżka powideł śliwkowych
2 jajka
Sól, pieprz do smaku
1 łyżeczka majeranku
Pęczatto z warzywami i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzić i odstawić na bok.
Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Marchewkę umyć i osuszyć i również pokroić w kostkę średniej wielkości i dodać do cebuli. Smażyć około 2-3 minuty i podlać 3 łyżkami wody.
2.W między czasie papryki pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Dusić z resztą składników.
3.Cukinię pokroić w dosyć dużą kostkę i dodać do garnka. Po około 5-7 minutach dodać pokrojone i pozbawione nasion pomidory. Dusić całość kolejne 5-7 minut.
4.Po tym czasie dodać kaszę pęczak. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem. Po kolejnej minucie dodać pastę i dżem. Gotować razem jeszcze około 2 minuty. W między czasie jajka ugotować na twardo. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skorupki. Do miseczki włożyć pęczatto a na wierzch ułożyć ćwiartki jajka. Smacznego!
Komentarze