Pęczakowe gołąbki bez zawijania

0 (0 ocen)

Taki pomysł na tani obiad, ryż zastąpiłam pęczakiem, dodałam suszone pomidory i wyszło bardzo smacznie.

Składniki:

  • główka kapusty pekińskiej (600-700 g)
    500 g mielonego mięsa
    3/4 szkl. pęczaku
    1 szkl. kaszy manny
    2 jajka
    mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
    sól,pieprz do smaku
    4 łyżki bułki tartej
    3-4 łyżki oleju

    sos :
    1 szkl. rosołu
    2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego
    330 ml soku pomidorowego
    1 łyżka suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki Kaszka

Pęczakowe gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy i odstawiamy żeby puściła sok, następnie go odciskamy.
    Kaszę płuczemy i wkładamy do 2 szklanek osolonego wrzątku, gotujemy aż woda się wchłonie, studzimy.
    Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w paseczki.
  • 2. Do odciśniętej kapusty dodajemy pęczak, jajka, kaszę mannę, pomidory i przyprawy, dokładnie mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt rzadki dodajemy łyżkę bułki tartej.
  • 3. Z gotowej masy formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoto na oleju.
    składniki na sos mieszamy razem.
    Układamy gołąbki w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem i pieczemy przez 30 minut w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować