Pęczakowe gołąbki bez zawijania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkujemy i lekko solimy i odstawiamy żeby puściła sok, następnie go odciskamy.
Kaszę płuczemy i wkładamy do 2 szklanek osolonego wrzątku, gotujemy aż woda się wchłonie, studzimy.
Pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w paseczki.
2.Do odciśniętej kapusty dodajemy pęczak, jajka, kaszę mannę, pomidory i przyprawy, dokładnie mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt rzadki dodajemy łyżkę bułki tartej.
3.Z gotowej masy formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoto na oleju.
składniki na sos mieszamy razem.
Układamy gołąbki w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem i pieczemy przez 30 minut w 180*C.
Komentarze