Pęczakowa zapiekanka włosko-chińska

  • wyświetlono: 272 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To moja pierwsza zapiekanka na bazie kaszy ale nie ostatnia bo bardzo mnie i mężowie posmakowała:)

20191005_083333

Składniki

1 szklanka kaszy pęczak
1 cebula
1 marchewka
100 g pieczarek
100 g salami
3 suszone pomidory
2 łyżki pędów bambusa ( konserwowych)
1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki mąki
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka cukru
1 łyżka margaryny do smażenie
sól do smaku
20 g sera żółtego

Sposób przygotowania przepisu:

Pęczakowa zapiekanka włosko-chińska

  • 1. W garnku zagotować 2 szklanki wody z solą. Dodać opłukaną kaszę i ugotować ją do miękkości. Odcedzić i ostudzić.
  • marchewkę zesmazyć z cebulą2. Cebulę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać margarynę i zeszklić na niej cebulę. Następnie dodać paprykę w proszku i zesmażyć ją z cebulą. W między czasie marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do cebuli. Smażyć aż marchewką będzie na wpół miękka
  • dodać salami3. Salami pokroić w cienkie paseczki i dodać do warzyw.
  • dodać pieczarki4. Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwierć plasterki i przełożyć na patelnię. Smażyć aż pieczarki zmniejszą swoją objętość.
  • dodać pędy i suszone pomidory5. W między czasie pędy bambusa i suszone pomidory drobno pokroić i dodać do reszty składników.
  • 6. Do miseczki przełożyć koncentrat i wymieszać go z mąką. Dodać około 1/2 szklanki wody i dobrze wymieszać. Dodać czosnek, bazylię oraz cukier. Wymieszać. Przelać na patelnie i zagotować całość. Spróbować i w razie czego doprawić solą. Zdjąć z ognia.
  • posypać serem7. Wymieszać z kaszą i przełożyć do naczynia do zapiekania. Posypać startym serem i zapiekać około 20-25 minut w 180 st do roztopienia sera. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Zapiekankatania_kuchniasalamikasza pęczakkonkurs_zapiekanki2

Komentarze

Podobne przepisy

image-29gmeq2

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

WŁOSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA (GATÒ di PATATE)

Pyszna bardzo szybka w przygotowaniu...

Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana

Dodane przez: Gregorhspeed

Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana

Aromat rozchodzi się po całym mieszkaniu....

Zapiekanka włoska

Dodane przez: Ejszetka

Zapiekanka włoska z makaronem, mięsem mielonym...

Jeżeli uwielbiacie spaghetti i...

zapiekanka

Dodane przez: polcia

Włoska Zapiekanka z Jajem

Aromatyczna, lekko pikantna, idealna...

Ziemniaczana zapiekanka

Dodane przez: Mniam1

Ziemniaczana zapiekanka z kapustą włoską...

Smaczna i sycąca zapiekanka z ziemniaków,...

Zapiekanka z mielonego i włoskiej kapusty

Dodane przez: PawełJ

Zapiekanka z mielonego i włoskiej kapusty

Dla wszystkich amatorów gołąbków...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE