Pęczak z kapustą kiszoną i grzybami

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

Pęczak - kasza jęczmienna. Wydaje mi się, że jest trochę zapomniana. W mojej pamięci zapadł jako przysmak świąteczny z makiem, miodem i bakaliami. Pysznie! równie dobrze sobie radzi w daniach obiadowych zamiast ryżu czy ziemniaków. Dzisiejsza moja wersja w postaci "risotto" duszona w bulionie na pat

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:


    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    garść suszonych grzybów
    200 g drobno posiekanej kapusty kiszonej
    1 szkl. pęczaku
    ok. 1,5 l bulionu
    sól, pieprz
    tymianek
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Pęczak z kapustą kiszoną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby zalewamy wrzątkiem i parzymy. Odcedzamy wodę i zalewamy kolejny raz wrzątkiem, gotujemy ok. 5 min.

    Cebulę siekamy w piórka i dusimy na patelni z pokrojonym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną kapustę i grzyby. Dusimy chwilę po czym dodajemy pęczak. I zaczynamy zabawę :) stopniowo podlewany kaszę bulionem, dusząc pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pęczak będzie al`dente. Doprawiamy przyprawami i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Grzyby Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować