Pęczak z boczkiem, pieczarkami i Fetą

4.5 (182 ocen)

  • 15 min

Pęczak z boczkiem, pieczarkami i Fetą będzie się cieszył powodzeniem na karnawałowym stole

  • 15 min

Składniki:

  • szklanka kaszy Pęczak
    2 szklanki wody
    łyżka masła
    5 plasterków wędzonego boczku
    pół zielonej papryki
    10 mniejszych pieczarek
    kilka suszonych pomidorów
    1 mniejszy por
    sól, pieprz
    1/3 kostki sera Feta
    3 łyżki groszku konserwowego
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Pęczak z boczkiem, pieczarkami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pęczak z boczkiem, pieczarkami i Fetą 1. Do osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju i podsmażyć pokrojone w ćwiartki grzyby ( nie solić - bo puszczą wodę ), przełożyć gotowe do miseczki, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojony w malutką kostkę, boczek. Następnie dodać posiekanego pora i paprykę. Wyłączyć ogień.
  • Pęczak z boczkiem, pieczarkami i Fetą 2. Włożyć na patelnię groszek i suszone pomidory. Wymieszać i doprawić.
  • Pęczak z boczkiem, pieczarkami i Fetą 3. Ugotowaną kaszę połączyć z boczkiem i warzywami, dodać Fetę ( można nią tylko posypać kaszę ) i wszystko delikatnie wymieszać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować