Pęczak a`la risotto

4.5 (152 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczny i zdrowy pomysł na obiad za kilka złotych.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
    2 małe cebule
    300 g pieczarek
    2 ząbki czosnku
    1,5 l wody
    łyżka stołowa oleju
    majeranek i/lub ulubione przyprawy
    sól
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Risotto

Pęczak a`la risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokrojoną cebulę i pieczarki przesmażamy na rozgrzanym oleju.
  • 2. Kiedy cebula się już zeszkli, dodajemy posiekany czosnek, opłukany wcześniej pęczak i zalewamy wszystko dwoma szklankami wody.
  • 3. Mieszamy danie energicznie i gotujemy do czasu, kiedy kasza będzie odpowiednio miękka, uzupełniając patelnię co chwilę w odpowiednią ilość wody.
  • 4. Pod koniec gotowania przyprawiamy całość solidną łyżką majeranku, solą i pieprzem.
  • 5. Przed podaniem posypujemy danie pokrojoną natką pietruszki.

Porady

Żeby zaoszczędzić sobie długiego gotowania pęczaku można namoczyć go wcześniej w wodzie i odstawić na kilka godzin, by w znacznym stopniu ją wchłonął. Skróci to zdecydowanie czas gotowania potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Pieczarki Kasza pęczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować