Ciasto Pawi ogon w miodowym cieście pod bezą

  • wyświetlono: 1904 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Długo przymierzałam się do tego placka, a szkoda. Pięknie wygląda po przekrojeniu, goście to jego wybierali w pierwszej kolejności przy świątecznym stole.

juchab
  • 70min

Składniki

Blaszka 25x37 cm
Beza:
3 białka
1/ 3 szklanki cukru
Cukier waniliowy
1 łyżeczka octu

Ciasto miodowe:
2 szklanki mąki
½ szklanki miodu płynnego
1 jajko
90g margaryny
1,5 łyżki śmietany lub jogurtu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto na rolady:
4 szklanki mąki pszennej
150g margaryny
5 łyżek kwaśnej śmietany
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3 łyżki miodu
1/3 szklanki cukru pudru
Powidła duży słoik lub masa makowa z puszki

Krem waniliowy:
350ml mleka
3żółtka
3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
16g cukru waniliowego

Dodatkowo:
230ml śmietanki 30%
15g żelatyny
3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 40g cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru

Masa jabłkowo - galaretkowa:
3 galaretki o tym samym smaku
6 jabłek
1 litr wody

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Pawi ogon w miodowym cieście pod bezą

  • 1. Beza: Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać ocet, krótko zmiksować.
  • 2. Ciasto miodowe: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedną wyłożyć bezę. Piec każdą z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia. Ciasto z bezą piec ok. 20 minut.
  • 3. Ciasto na rolady: Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, posmarować powidłami lub masą makowa. Zwinąć krótsze boki lekko do środka, a następnie zwinąć w rolady. Każdą roladę owinąć w papier do pieczenia. Przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika pokrytą dodatkowo papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 30 minut do zrumienienia. Ostudzić.
  • 4. Krem waniliowy: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty blady krem, na koniec wlać mleko i wsypać mąkę. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić.
    Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać jeszcze ciepłą żelatynę i ekstrakt. Całość dokładnie zmiksować.
  • 5. Masa jabłkowo - galaretkowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć dołożyć do nich starte na drobnych oczkach obrane jabłka. Wymieszać.
  • 6. Przełożenie:
    Ciasto miodowe przełożyć do blaszki, w której się piekło. Rozsmarować na nim połowę kremu waniliowego, ułożyć roladki, zalać je lekko tężejącą jabłkową galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na galaretkę wyłożyć pozostały krem i przykryć go ciastem miodowym z bezą. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Najlepsze jest na drugo, trzeci dzień.

Porady

gdyby krem waniliowy zbyt szybko stężał wystarczy go przemieszać łyżką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



 

Komentarze

Podobne przepisy

KRUCHE CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ

Dodane przez: RAROSSA

KRUCHE CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ

Ciasto z kremowym budyniem rozpływającymi...

Ciasto miodowe  z rabarbarem i waniliową bezą

Dodane przez: bienpyt

Ciasto miodowe z rabarbarem i waniliową...

Delikatne ciasto kruche z dodatkiem...

Malinowa chmurka.

Dodane przez: zielony liść

Ciasto Malinowa chmurka z bezą

Orzeźwiające ciasto dla smakoszy...

Ciasto cytrynowe z dżemem porzeczkowym pod bezą

Dodane przez: juchab

Ciasto cytrynowe z dżemem porzeczkowym pod...

Aromatyczne cytrynowe ciasto z...

Ciasto kakaowe z bezą makowo - kokosową pod czekoladową chmurką

Dodane przez: juchab

Ciasto kakaowe z bezą makowo - kokosową pod...

Proste w przygotowaniu, a niezwykle...

Ciasto drożdżowe z truskawkami pod kokosową bezą

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z truskawkami pod kokosową...

Szybkie, proste i przepyszne!