Ciasto Pawi ogon w miodowym cieście pod bezą

4.5 (154 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Długo przymierzałam się do tego placka, a szkoda. Pięknie wygląda po przekrojeniu, goście to jego wybierali w pierwszej kolejności przy świątecznym stole.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka 25x37 cm
    Beza:
    3 białka
    1/ 3 szklanki cukru
    Cukier waniliowy
    1 łyżeczka octu

    Ciasto miodowe:
    2 szklanki mąki
    ½ szklanki miodu płynnego
    1 jajko
    90g margaryny
    1,5 łyżki śmietany lub jogurtu
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Ciasto na rolady:
    4 szklanki mąki pszennej
    150g margaryny
    5 łyżek kwaśnej śmietany
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    1/3 szklanki cukru pudru
    Powidła duży słoik lub masa makowa z puszki

    Krem waniliowy:
    350ml mleka
    3żółtka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    16g cukru waniliowego

    Dodatkowo:
    230ml śmietanki 30%
    15g żelatyny
    3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 40g cukru waniliowego
    1 łyżka cukru pudru

    Masa jabłkowo - galaretkowa:
    3 galaretki o tym samym smaku
    6 jabłek
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto pawi ogon w miodowym cieście pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza: Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać ocet, krótko zmiksować.
  • 2. Ciasto miodowe: Blaszkę lub blaszki o tej samej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 2 równe części. Rozwałkować na wielkość blaszki. Na jedną wyłożyć bezę. Piec każdą z osobna w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, do zrumienienia. Ciasto z bezą piec ok. 20 minut.
  • 3. Ciasto na rolady: Z podanych składników zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Każdą rozwałkować na wielkość blaszki, posmarować powidłami lub masą makowa. Zwinąć krótsze boki lekko do środka, a następnie zwinąć w rolady. Każdą roladę owinąć w papier do pieczenia. Przełożyć na blachę z wyposażenia piekarnika pokrytą dodatkowo papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 30 minut do zrumienienia. Ostudzić.
  • 4. Krem waniliowy: Odlać pół szklanki mleka. Pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty blady krem, na koniec wlać mleko i wsypać mąkę. Roztwór wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch, ostudzić.
    Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Gdy napęcznieje rozpuścić ją w 1/4 szklanki wrzątku. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, gdy będzie sztywna nie przerywając miksowania wkładać po łyżce budyniu. Na koniec wlać jeszcze ciepłą żelatynę i ekstrakt. Całość dokładnie zmiksować.
  • 5. Masa jabłkowo - galaretkowa: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Gdy zaczną tężeć dołożyć do nich starte na drobnych oczkach obrane jabłka. Wymieszać.
  • 6. Przełożenie:
    Ciasto miodowe przełożyć do blaszki, w której się piekło. Rozsmarować na nim połowę kremu waniliowego, ułożyć roladki, zalać je lekko tężejącą jabłkową galaretką, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Na galaretkę wyłożyć pozostały krem i przykryć go ciastem miodowym z bezą. Ciasto wstawić na noc do lodówki. Najlepsze jest na drugo, trzeci dzień.

Porady

gdyby krem waniliowy zbyt szybko stężał wystarczy go przemieszać łyżką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować